Kersen: Zo maakten we deze zomer van de grote kersenoogst van alles ermee. Eigen kersenlikeur, heerlijke confituren en coulis. De kersen plukte ik samen met een dorpsgenoot met de geleende ladder van familie. Hoog op een klapladder staan is niet echt aan mij besteed maar met elk aan een kant het goed te doen. Met een beetje fantasie besloot ik om ook een aantal dozen kersenroomijs te maken met een vleugje rozemarijn uit de tuin. Heerlijk. De overige drie bakken gingen als cadeautjes mee voor etentjes en naar vrienden. Het is net even wennen maar erg lekker.
Walnoten rapen |
Walnoten cake |
Dan konden die gebruikt worden voor de walnotenolie die we jaarlijks laten persen. Opbrengst van 19 kilo gepeld leek me dan ook wel genoeg voor deze ronde. De Grange staat nog vol met manden walnoten. In de hoop dat die er nog zijn in het voorjaar, anders hebben de ratten en de muizen genoeg voor een winterse overleving. Zijn ze rond, dik en traag als poesbeest weer terugkomt om ze op te jagen. De eekhoorn mag de restanten in de tuin opeten. Deze noten gaan dan weer door de cakejes, de walnootbroden en overig lekkers die we thuis daar kunnen maken in de nieuwe keuken. Hoe heerlijk als de warme cakejes uit de over komen met kleine stukjes walnoten, of een heerlijk brood s ochtends aansnijden.
Walnoten Oostindische Kers pesto |
In Nederland laten we de noten persen tot olie in Zoelen. Altijd een gezellige middagje of ochtend. De geuren die zich in de schuur verspreiden als de noten worden verwarmd. Gasten en vrienden nemen graag een flesje mee. Dit jaar bottelen we in 200 ml en 500 ml in een beugelflesje. Gelijk handig om te schenken en staat ook leuk op je keukenblad.
Appelmoesjes |
De appels raapte ik jaarlijks aan de eind van de zomer tot ver in het najaar. Maar de bomen hebben echt nu wat aandacht nodig. Dit voorjaar brak de boom af. De boom was al jaren eerder omgevallen om daarna uit 2 takken 2 nieuwe bomen te laten groeien. Nu waaide met de voorjaarsstormen de middelste om en brak af. Maar deze gaf toch nog dit jaar een grote oogst aan appels. Als gewoonlijk worden daar compotes van gemaakt. Heerlijke grove appelmoes met stukken erin. Soms met kaneel, soms met kardemom en vaak op basis van rietsuiker. Elke gast nam wel een aantal potten mee naar huis. Er is nu al niets meer over van de 60 potten voor de winter hier in Nederland.
Druiven:
Druif aan balustrade |
Druivensap |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten