Het weer is prima bij aankomst (werd tijd!) en de zomer lijkt de hele week heerlijk ons te vergezellen in onze bezigheden. Maar de zomer zou geen zomer zijn, en de Jura niet de Jura als er niet een dag een gigantische regenbui zou vallen.
De noten, net als de rest van de vruchten komen dit jaar vrij laat op gang. Dus geen probleem dat in de eerste week van juli de groene bolsters worden geplukt ipv de aangegeven 24 juni.
Tijdens het klussen spot ik een oudere man in de tuin die op zijn gemakje de notenbomen inspecteert en af en toe een nootje lijkt te plukken van de boom om zijn emmertje te vullen. Hmm dat is toch een beetje raar. Natuurlijk wordt de tuin regelmatig geleegd tijdens onze afwezigheid en er is uiteindelijk genoeg. Maar het is toch wel zo beleefd dat ALS we er zijn iemand even aan de deur dag komt zeggen en VRAGEN of ze een paar nootjes, peren, appels of kersen mogen plukken. Helemaal ALS je zelf gewoon in de tuin rondloopt.
Noten overdwars in 4 stukjes gesneden. |
Suiker en kruiden toevoegen en roeren maar! |
De volgende dag werd ik aangenaam verrast met een recept en een briefje waarin hij zich excuseert voor het oprapen van een "paar" nootjes en een fles ter compensatie met de hoop dat ik ervan geniet. Mocht er zijnerzijds enige sarcasme inzitten is die totaal aan mij voorbij gegaan. De notenwijn werd dezelfde avond geheel opgedronken met een frans kaasje ter gezelschap.
Nu was het dus mijn beurt om te beginnen met het maken van mijn eigen notenwijn. Als gewoonlijk kan ik me niet houden aan een recept en is enig inzicht altijd aanwezig en enige fantasie en toevoegingen. De basis hield ik hetzelfde. Er zijn tenslotte zoveel verschillende recepten die allemaal we een soort van gelijke basis hebben. Die heb ik dan gevolgd.
De gebruikte kruiden en smaakversterkers |
Als kruiden gebruik ik
- kruidnagels
- kardemonzaadjes
- steranijs
- kaneelstokjes
- en een takje lavendel.
In de weckpotten van de moeder van Bennie wordt alles gemengd. Dit zal dan minimaal twee maanden moeten "werken". Daarna gezeefd worden en in flessen gedaan. Doe je het zo dan krijg je dus een walnotendistilaat of zoals gezegd in Italie een "Nocino". Een drankje voor na het eten, een digestief. Maar ik wil er juist ook notenwijn (Vin de Noix) van maken. Nu is het recept redelijk gelijk. Na de aantal maanden rust kan je dus of
- zeven en in flessen gieten, kurk erop en laten rusten tot minimaal Kerst.
- zeven, dan in een grote pan de wijn mengen (1 portie likeur voor ca. 5 liter wijn) en deze goed mengen, eventueel op smaak brengen met suikerwater en dan afgieten in flessen en kruk erop. Ook hier laten rusten tot minimaal de kerst. De wijn is heel goed houdbaar voor enkele jaren en komt de smaak zeker ten goede.
Alles in een weckpotje, verschillende soorten gemengd. |
Na 2 dagen werd het mengsel gifgroen in de potten en ik maakte me een beetje zorgen. Gelukkig kwam in bij het brood halen mijn oom tegen en vroeg hem nog even om advies. Als gepensioneerde wijnboer die ook drank stookte en al generaties lang een wijngaard heeft gehad zou hij mijn zorgen wel weg kunnen nemen hoopte ik. Zowaar! Hij verzekerde me dat ik niet verkeerd had gedaan, het mengsel na een tijdje donkerbruin zou worden. En ik mijn eigen recept maar moest vinden. Door meerdere keren te doen zou ik al doende leren wat en hoeveel ik moet toevoegen.
Over een aantal maanden weten we meer. In de tussentijd staan de weckpotten bij mij in Amsterdam en worden ze dagelijks even geschud. De kleur begint inderdaad meer bruinig te worden dan het gifgroen van de eerste dag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten