woensdag 18 april 2012

De kerk van Passenans, toen en nu.

Passenans, het dorp waar Les Filles Tresy gevestigd is.

Passenans is een gemeente in het Fransedepartement Jura (regio Franche-ComtĂ© en telt ca. 364 inwoners. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Lons le Saunier. De oppervlakte van Passenans bedraagt 4,9 km², de bevolkingsdichtheid is ca 74 inwoners per km².

In de loop der tijd is er weinig echt verandert. Alleen de laatste jaren zijn er meerdere huizen bijgekomen en worden de oude vervallen huizen opgeknapt. Dat laatste is zo fijn omdat je dan echt kan genieten en kan zien hoe het er vroeger wel eens kon hebben uitgezien. Vers geverfde luiken, opgeknapte daken en herstelde muren.

Rechtsboven de kerk waar we vanuit de tuin achter uitzicht op hebben zoals die er nu bijstaat. Elk half uur slaat de klok zodat we altijd weten hoe laat het is. Op internet vond ik een aantal oude foto's van dezelfde kerk waar je ziet dat er aan de omgeving weinig is verandert. Deze nu hier links. Alsof de tijd heeft stilgestaan!!  Maar de klok niet... De wijzerplaat van de klok is een aantal jaren geleden vernieuwd en de oude hebben 2 oudere dames "gered" en laten bevestigen op een van hun huizen op het hoekje van de straat. Zo hebben ze daaR nu een grote wijzerplaat die het straatbeeld aardig opknapt. En het huisje een prachtige charme geeft.

De hele straat is onder handen genomen. Het wegdek is vervangen en een van de meest vervallen schuurtjes op de hoek wordt nu verbouwd tot een prachtig woonhuis. Vol bewondering heb ik met Pasen gekeken hoe het dak daar werd gebouwd met prachtige koperen afvoeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten